Het was nogal een week! Wij domineerden, althans in Nederland, het nieuws met de Donor Detectives.

Het begon dinsdagochtend 30 mei met het verhaal van Emi in de Volkskrant, AD en Humo. Later die dag volgde de uitzending bij Brandpunt en ‘s avonds zat Steph in België bij Gert Late Night en de rest in Amsterdam bij RTL Late Night (vanaf 26:40).

DDgroup.PNG

Screenshot uit Brandpunt

Terwijl België voornamelijk boos was op ons en de fertiliteitsindustrie begon te steigeren, riep de Nederlandse minister van volksgezondheid Schippers, anonieme donoren op om zich te melden en deed de rechter in de zaak Karbaat uitspraak in het voordeel van de donorkinderen. Een overwinning met grote betekenis: het recht van het kind begint te primeren! Nu moet enkel België nog wakker worden.

Gelukkig kwam uit de berichtgeving met negatieve ondertoon in België ook heel wat positiefs voort waaraan we ons konden optrekken. Donorkinderen vonden hun weg naar ons en we kregen verschillende berichten van donoren en familieleden van voormalig donoren die heel graag willen helpen door hun DNA af te staan. We lazen berichten waarin verteld werd dat anonimiteit vroeger door de artsen opgelegd of afgedwongen werd, zelfs als de donoren hun naam wilden achterlaten om later de mogelijkheid te bieden gecontacteerd te worden, werd dit niet gedaan. Dit sterkt ons in onze overtuiging dat niet elke anonieme zaaddonor perse anoniem wilde zijn. Hiervan getuigt ook dit mooie interview met een voormalig anonieme donor.

Ik had woensdagavond zelf ook een hele lieve man aan de lijn. Ik nam verbaasd op, want zo’n telefoontje had ik nu niet direct verwacht. Even sloeg mijn hart toch ook over, want voor hij zei waar en wanneer hij gedoneerd had, kon het theoretisch gezien ook mijn biologische vader zijn. Hij vertelde me dat hij zich eigenlijk net hetzelfde afvraagt als wij. Tijdens ons gesprek bestelde hij de Family Finder van FTDNA omdat ook hij écht vindbaar wil zijn voor zijn donorkinderen.

Behoorlijk intens was het wel, maar ik ben ook zo blij voor alle lieve woorden, knuffels, aanmoedigingen en vooral het begrip en de steun die we krijgen van mensen die beseffen hoe belangrijk deze week voor ons was. Om deze week af te sluiten kunnen we ook nog meedelen dat voor een tweede Donor Detective een ontmoeting met haar biologische vader wel erg binnen handbereik komt. Op 7 dagen tijd, kan er heel wat veranderen, zo blijkt.

5F3D4D31-D3CA-4DEA-B310-8A3CAD3C08F5.jpg

Als het even moeilijk gaat of  een beetje koekoek is, hoef ik maar naar deze foto te kijken om die dikke knuffel van Ester weer te voelen.

Wie graag alle artikels/fragmenten van de laatste week doorneemt, kan terecht op deze pagina.

No responses yet

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: