Nu de paasvakantie begonnen is, heb ik wat meer tijd om me te verdiepen in het DNA-onderzoek. Doordat ik een tweetal weken geleden mama’s resultaten binnenkreeg, kon ik vandaag via Gedmatch de optie ‘Phasing‘ eens uittesten.  Ik nam daarvoor mijn DNA-gegevens en koppelde deze aan die van mama. Hierdoor kan de website uit mijn DNA het DNA van mijn biologische vader extraheren. Zo cool!

Nu weet ik dus dat ik 3587 cM met mijn biologische vader deel. Maar er is meer… Gedmatch heeft ook een tool ‘Predict eye color’ die ik nu met deze nieuwe gegevens kon gebruiken. Oogkleur zit namelijk ook verankerd in de genen. Volgens onderstaand schema kan hij eigenlijk bruine, groene of blauwe ogen hebben, want mijn mama heeft net als ik blauwe ogen. Het kon dus nog alle kanten op, dus ik was erg nieuwsgierig…

oogkleur

Bron: zwangerschap-online.nl

Plots keek ik in helder blauwe ogen. Niet letterlijk zijn ogen natuurlijk, maar de kleur zal waarschijnlijk wel in de buurt komen, omdat ik zelf blauw-grijze en mama blauwe ogen heeft.

Predicted_EyecolorBiodad

Via Gedmatch ‘Predict Eye Color’

Het voelt toch erg bijzonder om “bevestigd” te zien dat hij waarschijnlijk ook blauwe ogen heeft. Waarschijnlijk, omdat Gedmatch maar een benadering geeft en er dus ook rekening gehouden moet worden met een foutenpercentage. De fertiliteitsarts koos vroeger de donor wel afgaande op de uiterlijke kenmerken van de wensouders. Dat maakt de blauwe ogen toch weer extra aannemelijk. Een extra aanvulling voor mijn “Gezocht!” dus :-).

Weer een mini-stapje dichter, waar ik best wel emotioneel van werd. Zal ik ooit in die blauwe ogen kunnen kijken en daarin ook een stukje van mezelf kunnen zien?

Categories:

No responses yet

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: