Men zegt dat bomen het leven symboliseren. Bij een geboorte planten we wel eens een boom in eigen tuin of in een geboortebos. Ik vind dat zelf trouwens ook een mooi gebaar, omdat het ook het groeien naar volwassenheid zichtbaar maakt. Alles begint klein, het is maar het begin. Wortels diep verankerd in de grond geven steun en geborgenheid, zelfvertrouwen om verder de hoogte in te groeien. Jaar in jaar uit staat hij daar, alle seizoenen trotserend, soms eens met wat minder bloesems of eens een tak die afbreekt. Misschien is het wel een schuilplaats voor veel kleine vogeltjes of zit er enkel in de top een boze ekster. Als het echt even mee zit, is hij in gezelschap van andere bomen, dik en dun, en soms ziet ook daarvan eentje de nieuwe lente niet.

BomenBourgoyen

Gent (Bourgoyen), 4 februari 2007

Bij een oude stevige boom ontbreekt er misschien hier en daar een tak. Hij voelt nog waar hij ooit gesnoeid werd en vraagt zich vast ooit wel eens af hoe groot hij had kunnen worden. Een boom met een tak minder voelt daar misschien weinig van, maar geen enkele boom kan goed en stevig groeien op halve wortels. Zelfs een dertig jaar oude eik staat wankel als je hem deels ontwortelt.

Wat dan als er een storm overtrekt?

One response

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: