Simpel zal ik datgene waar ik nu al een maand mee bezig ben wel nooit kunnen uitleggen, maar ik heb besloten toch een poging te wagen.

Het resultaat van mijn DNA-test kwam in november binnen. Daarvan toonde ik jullie al een deeltje van de Origins, maar ze geven je natuurlijk meer dan dat. Je krijgt ook te zien met wie je DNA  deelt en dus (van ver) familie is.
Toen ik in november begon, had ik zo’n 240 matches. Ondertussen zijn er dit al bijna 300. Dat is dus ook het leuke eraan. Des te meer mensen testen, des te meer matches voor iedereen.

ftdna_matches_anoniem

Eens je de matches kan beginnen bestuderen, merk je al snel dat genetische familie al gauw over de hele wereld verspreid kan zitten. Leuk om te zien, maar waar je echt mee verder kan zijn de inschattingen die FTDNA geeft over de “Relationship Range”. Dit doen ze aan de hand van de gedeelde Centimorgans (cM). Zo is de derde match in bovenstaande afbeelding mijn dichtste match. Je hebt tabellen om te kunnen bepalen hoe dicht een bepaalde match familie van je kan zijn.

16649123_10155581330708484_2400668258479327733_n

De vraag blijft dan wel steeds nog of de match langs de kant van mijn mama is of dat hij of zij van ver familie is van mijn onbekende donor…

*Sherlock-modus*

Lang leve genealogie (wie had gedacht dat ik dàt ooit zou zeggen?)! Door stamboomonderzoek kan je heel ver terug gaan in de tijd. Ik bouwde via My Heritage een stamboom uit van mijn bekende familie tot in de 16e eeuw. Op die manier kon ik bijvoorbeeld de eerste match al schrappen omdat we veel (voor mij gekende) voorouders gemeenschappelijk hebben. Als de personen die een DNA-Match zijn zelf stambomen hebben (geel omcirkeld), kan je in deze bomen beginnen zoeken naar de gemeenschappelijke voorouder en zo al het een en ander uitsluiten of net iets op het spoor komen…

Categories:

One response

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: