Wat ik altijd moeilijk vind in mijn zoektocht, is aan anderen omschrijven wát ik dan precies zoek. Mijn lieve vriendin Steph is ook aan haar zoektocht begonnen en ze omschrijft het als een zoektocht naar familie. Van Dale geeft haar 100% gelijk. We zoeken naar onze biologische familie, onze bloedverwanten. Punt.

familievandale

Toch zal je mij zelden of nooit het woord familie in de mond horen nemen. Ik zoek naar bloedverwanten en al mag dat voor Van Dale quasi synoniem zijn, gevoelsmatig is het dat voor mij niet. Het woord familie roept bij mij een gevoel van nabijheid op en als er één ding van de donor en de mogelijke halfbroers of -zussen gezegd kan worden, is het dat ze (nog) niet nabij zijn.

Ik kan er tijdens het stamboomonderzoek echter moeilijk om heen dat de helft van mijn boom in mist gehuld is. Ik heb een stamboom waarvan maar 1 tak naar boven zichtbaar is. Ik kan wel 15 generaties teruggaan in de tijd, maar het is en blijft een halve boom.

Vandaag zag ik een blogpost van Ancestry met volgende afbeelding die voor DNA-newbies accuraat illustreert waar je DNA vandaan komt. Glenda zou – moest ze een donorkind zijn – Gln heten. Mooi hé, die donoranonimiteit?  Hoewel ze de E, D en A ook wel in zich draagt, mag ze deze niet kennen.

e323c02c4ae5375990c14b497ed0b6b0

Als je het zo bekijkt, ben ik dus eigenlijk wel op zoek naar “familie”, maar voor mijn eigen gemoedsrust (en waarschijnlijk ook voor die van de andere kant van de boom) blijf ik hen nog even bloedverwanten noemen. Zij zitten misschien niet op mij te wachten en dat gevoel is eerlijk gezegd een beetje wederzijds… Ik zat er ook helemaal niet op te wachten om aan deze zoektocht te beginnen.

Het beangstigt me dat ik niet weet wat ik zal vinden, alle opties liggen nog open, maar toch heeft de drang om het te weten het overgenomen. Ik wil stukjes van mijzelf (zowel innerlijk als uiterlijk) in andere mensen kunnen herkennen. De onrust in mijn hoofd het zwijgen opleggen door gewoonweg mijn wortels te kunnen zien. In eerste instantie vraag ik echt niet meer dan dat: de volledige wortels van mijn boom zien. Het kan zijn dat er geen extra bloemen of vruchten aan mijn boom komen, maar ik zal ten minste toch steviger verankerd zijn als er nog eens een storm voorbij raast.

Categories:

Tags:

No responses yet

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: