Je bent weliswaar nog niet helemaal vertrokken, maar als de rode balpen bijna leeg is en ik het jaaroverzicht of het vuurwerk al bijna hoor, kan het nieuwe jaar niet ver meer zijn. Je bent voorbijgevlogen, maar tegelijkertijd heb je me in een tergend traag tempo laten afdalen naar heel donkere plaatsen.

Je was niet altijd mijn beste vriend, maar toch ben ik je ook dankbaar. Je hebt mij ondanks alles getoond dat verbondenheid het grootste geluk is. Mijn veilige nest, een knuffel, een babbel, een kaartje, een mailtje of sms’je uit onverwachte hoek waren de lichtpuntjes in al die donkere maanden. Voor de meeste mensen werd het gewoon lente en zomer, maar toch werd ik -die ergens in de winter bleef steken- niet vergeten. Al die lieve mensen brachten straaltjes zonneschijn tot bij mij.  Ik kon me er even aan verwarmen en wist daardoor ook dat ze op mij zouden wachten. Ook een paar nieuwe mensen die ik dit jaar ontmoet heb, zullen mijn pad vanaf nu blijvend verlichten.

Ik hoop dat je het me niet kwalijk neemt mijn beste 2016, maar als ik heel eerlijk ben, zou ik eigenlijk je laatste feestdagen – net zoals ik met je lente en zomer deed – toch willen overslaan. Het feestgedruis zegt me niets. Het lijkt gewoon niet te passen bij het jaar dat ik beleefd heb. Ik zoek al een hele week naar een compromis omdat de contradictie tussen gevoel en werkelijkheid bijna ondraaglijk groot is.

a1144445ee02b8c96c231e7829076565

Misschien hef ik dit jaar dus gewoon het glas op al mijn lichtpuntjes, groot en klein. Misschien steek ik met oudjaar nu wel zelf een kaarsje aan, in de hoop dat mijn lichtje in 2017 -het jaar dat ik 30 word- wat krachtiger mag schijnen. Misschien fluister ik wel “Dank je wel” tegen alle omringende lichtjes. Misschien durf ik hetzelfde ook wel een beetje tegen mezelf fluisteren, omdat ik mezelf het voordeel van de twijfel geef en zal proberen blijven geven.

Niets is zeker, maar wat jij mij gaf, was een misschien… Daar zal ik het in 2017 dan ook mee moeten doen, maar misschien is dat helemaal niet zo slecht voor een nieuw begin?

An

Tags:

2 Responses

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: