Wie op zoek is naar biologische familie of gewoon geïnteresseerd is in genetica tout court (toch interessant, zeg nu zelf!), kan nu een slag slaan bij een van de grootste online DNA-databanken. Family Tree DNA lanceert vaak een korting waardoor het echt niet ZO duur is om je eigen Family Finder kit te bestellen (zonder korting $79, mét al snel voor maar $49, zonder verzendkosten). Dit is overigens ook de DNA-databank waar mijn DNA op dit moment geanalyseerd wordt. Ik verwacht de resultaten ergens midden december. Blijft spannend!

Edit: Ondertussen heb ik de resultaten binnen, nu is het wachten op de resultaten van mijn mama. Wat die resultaten precies over mij wisten te vertellen, lees je hier!

myorigins

Een bonus: van zodra je geregistreerd bent bij Family Tree DNA (of een andere grote databank zoals 23andme of Ancestry) kan je de ruwe data ook uploaden via GedMatch en zo in verschillende databanken zoeken. Het is trouwens helemaal niet nodig dat de donor zich ook al via deze weg geregistreerd heeft. Je kan indien je met bepaalde personen een match hebt, beginnen met het uitbouwen van stambomen. Hierbij is het dan uiteindelijk toch mogelijk te traceren waar je DNA vandaan komt. Als halfbroers of -zussen (of hun kinderen) getest hebben, kan je ook hen op het spoor komen.

Het gebruik van DNA-databanken zal in de toekomst alleen maar aan belang winnen en hoe meer mensen testen, hoe groter de kans dat er effectief ook een match uitkomt.

New York Magazine heeft vandaag trouwens ook een uitgebreid artikel gepubliceerd met als titel “There Are No More Secrets in Sperm Donation“. Allemaal verhalen van volwassen donorkinderen. Echt de moeite waard om er eens een paar van te lezen.

Nog maar eens bewezen dus dat de (nog steeds) beloofde anonimiteit een illusie is. Wie doet er mee? Misschien ben jij wel mijn broer of zus ;-)!

One response

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: