Mijn klein hartje van vorig weekend is al heel warm geworden door alle lieve bemoedigende reacties. Ik lees vaak de opmerking dat jullie er nog nooit echt zo bij stilgestaan hebben. Ik ben blij dat ik dat misschien toch een beetje kan veranderen. Ik probeer als volwassen donorkind een stem te geven aan zij die het nog niet weten, aan zij die de implicaties nog niet kunnen inschatten of er nog niet over durven praten wat het precies met hen doet. Misschien ben jij zelf wel mama of papa van een donorkind en dan ben ik je heel dankbaar dat je hier met een open hart meeleest en dat je me dit verhaal laat vertellen vanuit mijn standpunt. Als je mijn verhaal dan zelf naast het gekende verhaal van de fertiliteitscentra legt, kan je zelf een goed gefundeerd oordeel vellen. Het is toch nooit te laat om je aanpak te overdenken en misschien bij te stellen als je tot de conclusie komt dat er toch nog iets beter kan.

Bron: Pinterest – Tekst: Maya Angelou
Ik krijg veel vragen en ook dat vind ik helemaal geen probleem. Het is pas wanneer je een andere kijk krijgt op de dingen, dat je ze ook anders kan aanpakken. Zo zijn er bijvoorbeeld (volwassen) kinderen die nog steeds niet op de hoogte zijn van het feit dat ze een donorkind zijn. Op het eerste gezicht vraag je je misschien af: “Moet dat dan echt?”. Ik zou zeggen van wel, omdat iedereen recht heeft op de volledige puzzel van zijn/haar leven. In mijn ideale wereld zouden alle kinderen hun afkomst kennen en weten hoeveel halfbroers of -zussen er rondlopen.
Ik ben het laat te weten gekomen, maar nu ben ik wel blij dàt ik het weet. Ik ben heel erg blij met de steun die mijn ouders – want dat zullen ze voor mij altijd blijven – me nu geven. Ze vergezellen me op mijn zoektocht. Onze volgende stap is samen het oude dossier opvragen. Zou het nog bestaan? Staat er een donorcode in of misschien enkele eigenschappen van de donor? De tijd dringt want medische dossiers moeten in België maar tot 30 jaar na het laatste consult (in mijn geval februari 2017) bewaard worden. Wordt ongetwijfeld vervolgd.
One response
[…] Het is voor mij belangrijk te achterhalen wie de behandelende arts was. Niet omdat ik van hem verwacht dat hij mij zal vertellen wie de donor was, want dat mag hij niet. Wel omdat het zo misschien eenvoudiger zal zijn om andere donorkinderen te zoeken die bij dezelfde arts verwekt zijn (en misschien ook dezelfde donor hebben). Natuurlijk heb ik zijn naam ook nodig om het oude dossier te kunnen opvragen. […]